Отворен е скопскиот Дино парк

Скопје доби нова туристичка атракција, Дино паркот лоциран веднаш до скопската зоолошка градина е официјално отворен за посетители. За сите оние кои сакаат да се впуштат...

Лавина реакции за Универзална: Уривање или реконструкција на еден од белезите на Скопје?

Конкурсот за изготвување на проект за парк и летна сцена што го објави Град Скопје предизвикува лавина на реакции во јавноста која препозна рушење на Универзалната сала. Глас дигнаа партии, организации, институции, јавни личности, но најсилниот е на граѓаните и засега е лимитиран само на социјалните мрежи и без конкретна иницијатива иста или слична на онаа за гушкање и спас на ГТЦ. Универзалната сала, несомнено, е еден од белезите на македонската престолнина и буди купишта на емоции кај многу генерации. Меѓутоа е на праг да се исчезне од градското лице. Градоначалникот Петре Шилегов, во обид да го амортизира незадоволството по, веројатно, реакциите во јавноста, вели дека нема донесена одлука за рушење на Универзална на што логично се надоврзува прашањето зошто тогаш се распишува конкурс за реализација на проект на тоа место