Хелсиншки: Инсистираме на објективна и навремена истрага и одговорност за трагедијата во тетовската болница

Хелсиншкиот комитет за човекови права изразува најдлабоко сочувство до семејствата на жртвите и инсистира на објективно и навремено расветлување на големата трагедија во тетовската модуларна болница....

Хелсиншки Комитет ги повикува институциите да им помогнат на граѓаните од пожарот

Веќе цела недела беснеат шумски пожари на повеќе места низ државата, а по интензитет и опасност за загрозување на населените места особено се истакнуваат шумските пожари...

Хелсиншки со иницијатива за донесување Закон за постапката и условите за избор на уставните судии

Хелсиншкиот комитет денеска достави иницијатива до Министерството за правда за донесување Закон за постапката и условите за избор на уставните судии. Овој период, непосредно пред изборот...

Хелсиншки: Пропусти на институциите доведоа до бегство на Груевски

Бараат да се спроведат итни и темелни истраги во кои ќе биде утврдена одговорноста за пропустите од аспект на тоа дали се постапувало согласно  планот за обезбедување на Никола Груевски и дали се постапувало согласно тој план проценката за ризик.

Хелсиншки: Институциите не го третираат соодветно говорот на омраза

Во изминатите шест и пол години (заклучно со мај 2018), Комитетот регистрира вкупно 443 инциденти и дела од омраза, кои во најголем процент се случиле помеѓу малолетници (до 18 г.) или млади луѓе поради етничката припадност (нетрпеливост) на жртвата или сторителот