СДСМ: Мицкоски со државен профит од милион евра од хидроцентралите, Камчев со над 33 милиони

Владеачката СДСМ вчера јавно презентира договори за консултантски услуги при тендери на кланот Мицкоски од Машинскиот факултет за потребите на државната компанија ЕЛЕМ. Од таму обвинуваат...

Шар Планина ќе стане Национален парк, откако ќе се уништат нејзините вредности

Од ниските кон повисоките предели, Шара е оставена на милост и немилост. Дрвокрадството, дивоградбите, пристапните патишта, хидроцентралите си го земаат данокот. Ваквите зафати целосно го менуваат обликот на Шар Планина, па често планинарите и сите кои гo посетуваат ова подрачје кога ќе поминат на места каде што биле пред една или две години, сега веќе не можат да го препознаат

Сто милиони евра за енергетски ефикасни студентски домови, системи за наводнување и мали хидроцентрали

Средствата се обезбедени преку грантови и заеми од КФБ банка од Германија. Од проектот за наводнување се очекува зголемено и конкурентно земјоделско производство, додека од реконструкцијата на домовите, што треба да се заокружи во 2024 година, подобри услови за живот и учење на студентите