На општините им се потребни повеќе пари и едуциран кадар-интервју со Извршната Директорка на ЗЕЛС, Душица Перишиќ

Вкупниот долг на општините во 2018 година изнесуваше 4 милијарди и 998 илјади денари. Истата година од државниот буџет им беа префрлени 3 милијарди и 32...

Национализмот беше наметнат како маска зад која се случи масовна корупција

Во третото последно продолжение од разговорот на Борјан Јовановски, професорот Владо Поповски зборува за опструкциите на процесот на потпишувањето на Охридскиот договор Нова ТВ: Во 2001...

Интервју со полковник Петре Кочов: Талибанците се како „коалиција“ на партнери кои денеска се сојузници, а утре може да бидат противници

Нова ТВ: Како ја објаснувате актуелната безбедносна ситуација во Авганистан? Полковник Кочов: Моментната безбедносна состојба во Авганистан е крајно драматична, непредвидлива и ескалира од ден во...

Проф. д-р Николов: Само од шумските пожари на Балканот во атмосферата оделе повеќе од 6.31 Тераграми јаглерод годишно

Едно е сигурно, пожарите направија многу големи економски и еколошки штети. Во периодот 1999-2019 просечната годишна штета од пожарите во Македонија изнесува околу 6.6 милиони евра,...

Крстески: Оригинал од Охридскиот договор од понеделникот депониран и во Државниот архив – наскоро ќе биде дигитализиран

Во Државниот архив ние поседуваме копија од Охридскиот договор, па според нашите правила и методи на работа, оригиналот го сместивме во одделот на депото каде што...

Амбасадорката Брнз за „Al Jazeera Balkans“: Фокусот треба да се држи на владеење на правото и на борбата со корупцијата

Македонија сега е модерна мултиетничка демократија, во која подеднакви права уживаат сите нејзини граѓани. Со Охридскиот договор поставен е важен темел за општеството и направено е...

Амбасадорката Јовановиќ за НоваТВ: Србија дава најголема важност на односите со С. Македонија

Република Србија од пред два месеца има нов амбасадор во Република Северна Македонија. Тоа е нејзината екселенција Невена Јовановиќ. Во воопшто првото интервју дадено по стапувањето...

Интервју со Натали Петровска: Отсуството на случаи за висока корупција, не значи дека ја нема

Отсуството на случаи за висока корупција во кои се инволвирани високи сегашни или поранешни државни функционери во ниту еден случај не може да се толкува во...