Интервју со Ирена Цветковиќ: Ние сме поголеми патриоти токму поради љубовта и грижата за луѓето

За правата на ЛГБТИ заедницата сега и на почетокот на последнава декада. Колку се задоволни и се чувствуват безбедно овие лица. Дали македонското општество го чувствуваат...

Кордалов: Од нас зависи дали на социјалните мрежи ќе има говор на омраза или аргументи

Неопходно е постојано да нагласуваме дека социјалните мрежи се обичен канал, односно празен простор кој овозможува брза и неограничена комуникација за секој од нас, смета Бојан...

Чернева: ЕУ и САД очекуваат одговор од Бугарија за намерите кон проширување на Унијата

Во позадина на интензивирање на билатералните односи, новиот парламент може да ја ревидира својата рамковна позиција и да даде зелено светло за старт на преговори Автор:...

Весли Кларк: Ако Милошевиќ го прифатеше Рамбуе, НАТО немаше да реагира

Прифаќањето на договорот на Рамбуе на тогашното југословенско раководство, најверојатно, би довело до неспроведување на операцијата на Северно-атлантската организација (НАТО), изјави пензионираниот генерал Весли Кларк, поранешен...

Царовска за НОВА: Ќе се сретнам со сите наставнички и наставници

Не смееме да дозволиме црно-бела слика и исклучиви позиции, односно избор: или здравје или образование на децата. Тоа не е добро. Мораме и работиме да овозможиме и здравје и солидно, ефикасно, ефективно образование

Антоновска: Четири министерки е показатал за потребата од родова квота во извршната власт

Даниела Антоновска, експертка по родова рамноправност, магистер по родови студии со 18-годишно работно искуство во оваа областа во домашни и меѓународни невладини организации, во интервју за МИА говори за застапеноста на жените во политичките процеси

Интервју со Бранимир Јовановиќ: „Левица“ немаат идеологија, туку желба за моќ

Еден од основачите на „Левица“, во постоизборно интервју за Нова ТВ, говори за освоените гласови и пратенички мандати на партијата на предвремените парламентарни избори на 15 јули. Но, и за почетоците од формирањето на „Левица“, за патот што тогаш бил трасиран, а по кој партијата се движи сега, за скршнувањето од курсот на анти-националистичка партија и партија која ќе нуди решенија за секојдневните проблеми во партија што сега нуди национализам