Каталонските сепаратисти одржаа масовен митинг во Барселона пред разговорите со владата

Сепаратистите од Каталонија го одржаа првиот масовен собир во Барселона од почетокот на пандемијата на коронавирус, сакајќи да покажат единство и покрај поделбите во нивните редови...

Шпанија: Санчез нуди референдум за поголема автономија на Каталонија, но не и за независност

Шпанскиот премиер во интервју за државната телевизија ТВЕ соопшти дека во февруари ќе се состане со каталонскиот премиер, Ким Тора, како дел од дијалогот за идниот статус на покраината и дека Каталонците потоа ќе треба да гласаат за нивниот договор што не вклучува независност

Двајца лидери на каталонското сепаратистичко движење во штрајк со глад

Според адвокатот на Хорди Санчез и Хорди Турул, тие одбиваат храна бидејќи шпанските судови не ги одобрија нивните бројни жалби. Од друга страна, пак, шпанската Влада уверува дека „лидерите на сепаратистите ќе имаат фер судење“