„Катимерини“: Северна Македонија решава за својата иднина

Вo коментарот на атинскиот весник се оценува дека Грција би сакала да продолжи со поддршката на евроатлантскиот пат на земјата и на нејзините институционални реформи, при што се нуди себеси како важен трговски партнер, под услов Договорот со Преспа да биде поддржан и од новата Влада во Скопје, која би имала активен однос во решавање на големиот број долготрајни разлики

„Катимерини“: Датум за преговори со Северна Македонија во септември, не и за Албанија

Грчкиот весник за ваквата најава се повикува на високи дипломатски претставници во Унијата. Во јуни минатата година Франција и Холандија неочекувано го блокираа почетокот на преговорите со ЕУ за Северна Македонија и Албанија со барање за дополнителни реформи. Холандскиот парламент на 11 јуни усвои резолуција против отворање пристапни преговори со Албанија, додека Северна Македонија доби поддршка од холандските пратеници

Катимерини тврди: Заев и Ципрас ќе разговараат за меѓународен договор

Весникот „Та неа“ објавува куса изјава на македонскиот министер за надворешни работи Никола Димитров од Хаг, кој вели дека прашањето е во чувствителна фаза и не сака да јавно да говори за случувањата