Бектеши: Увозниците на мазут да побараат второ мислење, ако не веруваат на домашни анализи

Компаниите во земјава кои увезуваат мазут, што бил предмет на контрола и анализа од институциите, да побараат второ мислење кај независна лабораторија, доколку се сомневаат во...

Бектеши: Економската соработка со Обединетото Кралство останува приоритет

Во наредниотпериод Министерството за економија ќе продолжи со поддршка на инвестиции во изградба на капацитети од обновливи извори на енергија и енергетско поврзување сососедните земји што...

Бектеши: Почнуваат засилени контроли на квалитетот на горивата и со мобилна лабораторија

Со државна мобилна лабораторија почнуваат засилени контроли на квалитетот на горивата во земјава. Државниот пазарен инспекторат од денеска започнува со вонредни контроли и на течните деривати...

Бектеши: Уредба за платежните картички најдоцна до утре, за ваучерите до понеделник

Министерот за економија на денешната прес-конференција информира дека угостителските објекти со тераси ќе работат со 20 часот. За екстра лесното гориво, како што рече, сè уште нема донесено одлука и најави жалба на одлуката на Управниот суд за Иловица

Бектеши: Потпишани договори за изградба на фотоволтаични централи

На тендерот објавен лани во август беа доставени 44 понуди и по комплетно спроведената евалуација и роковите за жалби се утврди дека од понудените 27 мегавати потпишани се договори за право на користење на премија за вкупно 21 мегават на 29 локации низ целата држава со вкупно 23 инвеститори во 16 општини“, рече министерот за економија

Бектеши: Кратењето на плати во јавната администрација воопшто не е отворено како тема

Кратењето на платите во јавната администрација воопшто не е отворено како тема на разговор, не е разгледано како можност, изјави денеска министерот за економија Крешник Бектеши. Тој...

Бектеши: Маркетите да имаат редарска служба, глобите за непочитување до 2.000 евра

Министерот за економија, Крешник Бектеши на денешната прес-конференција информира дека Владата на вчерашната седница донесе уредба за примена на Законот за трговија со која се поставува...

Бектеши: Туристичките агенции ќе издаваат ваучери за пропаднатите аранжмани

Граѓаните кои уплатиле туристички аранжман, а им пропаднале поради кризата со коронавирусот, ќе добијат ваучер од туристичките агенции со важност до 31 декември во 2021 година. Ова го сооопшти министерот за економија, Крешник Бектеши на денешната прес-конференција