СЗО размислува за прогласување на мајмунските сипаници за глобална вонредна состојба

Комитетот за вонредни ситуации на Светската здравствена организација се состана вчера за да разговара дали да се прогласат мајмунските сипаници за глобална криза, јави ДПА. Тоа...

Британија предлага хомосексуалците и бисексуалците да се вакцинираат против мајмунски сипаници

Британските здравствени власти ќе почнат да нудат вакцини против мајмунски сипаници за геј мажите и бисексуалците, бидејќи тие се изложени на најголем ризик да се заразат...

СЗО започнува програма за дистрибуција на вакцини за борба против мајмунски сипаници

Светската здравствена организација (СЗО) денеска соопшти дека започнува нов механизам за дистрибуција на вакцини за да се запре ширењето на мајмунските сипаници во 30 земји надвор...

Д-р Даниловски: Промискуитетното однесување е најголем ризик-фактор за зараза со мајмунски сипаници надвор од Африка

Не е можно масовно ширење на болеста, едноставно заради тоа што пренесувањето на вирусот од човек на човек бара долготраен близок меѓусебен контакт. Од друга страна,...