Развиен ПЦР тест за мајмунските сипаници

Швајцарскиот фармацевтски гигант „Рош“ објави дека развил ПЦР тестови за откривање на вирусот на мајмунски сипаници, откако се појавија неколку случаи во региони во светот каде...

Мајмунските сипаници можат да се пренесат и преку постелнина, помладите од 40 години најмногу на удар

Вирусот на мајмунски сипаници може да се пренесе од едно на друго лице преку близок контакт со оштетена кожа, слузокожа, телесни течности, респираторни капки и контаминирани...

Маж кој се вратил од патување во Шпанија прв потврден случај на мајмунски сипаници во Данска

Заболениот моментално се наоѓа во изолација, а надлежните ги следат сите негови блиски контакти, соопшти Министерството. Шкотска денеска, исто така, го потврди првиот случај на мајмунски сипаници,...

Пет случаи на инфекција со мајмунски сипаници во Португалија

Мајмунските сипаници се ретка вирусна инфекција слична на човечките сипаници, иако поблага, а првпат беше пријавена во Демократска Република Конго во 1970-тите.  Португалските власти денеска соопштија...