Османи: Се фрлаат дрва и камења по Албанците за да се направи етнички јаз и ослабе позицијата на државата

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи реагираше на изјавата на Александар Николоски и смета дека неговите тези сакаат да создадат етнички јаз по стратешките прашања. Османи...

Николоски: Ако Бугарите бараат да влезат во македонскиот Устав, тогаш треба и Македонците да влезат во бугарскиот

„Доколку се бара Бугарите да влезат во македонскиот Устав, во преамбулата во случајот, тогаш мора и Македонците да влезат во бугарскиот Устав. Како што Македонците се...

Македонците во Бугарија му порачуваат на Пендаровски: Не отстапувајте и не ги продавајте македонските национални интереси!

Македонци од Бугарија, претставници од организациите и здруженијата на македонското малцинство се очекува кон средината на јануари, веднаш по најавената посета на бугарскиот премиер Кирил Петков...

Стерјовски за СОТ7: Македонците во Албанија во последните години се соочуваат со агресивна политика од страна на Бугарија за нивна асимилација

Според сите пописи спроведени во Албанија од создавањето на албанската држава до последниот попис, немаме ниту една личност, ниту еден изјаснат за Бугарин во регистрите на...

БГНЕС: Бугарија помогна на над 15.000 Македонци да се вратат дома

Меѓу нив и ќерка на актуелен министер во македонската Влада, блиски роднини на опозициски пратеници и познати личности од јавниот живот, јави бугарската агенција БГНЕС, повикувајќи се на дипломат кој инсистирал на анонимност

Интегрирано образование: Тетовските ученици на заедничка настава само преку проекти

Македонци и Албанци заеднички да следат настава во еден клас е реткост во Македонија, но во тетовско Прељубиште интегрирано образование, ако така може да се каже, било привилегија. Во објектот во тетовско Прељубиште завршија две генерации кои следеа интегрирана настава, а беа дел од Средното стручно земјоделско училиште „Моша Пијаде“ во Тетово. Проектот беше финансиран од „Нансен дијалог центар“ од Норвешка, но истиот во ова училиште заврши во 2015 година