Шефот на кабинетот на малтешкиот премиер поднесе оставка

Кеит Шембри се повлеќе од функцијата по најавите на полицијата за сослушување на неколку лица во врска со убиството на новинарката Дафне Каруна Галиција во 2017 година кога под нејзиниот автомобил беше поставен експлозив

Избори за Европски парламент: Денеска се гласа во Летонија, во Малта и во Словачка

Во новиот состав на Европскиот парламент, Словаците ќе имаат 13 пратеници, Летонците осум, а Малтежаните шест. Изминатите два дена гласаа жителите на В. Британија, на Холандија, на Ирска и на Чешка, утре се изјаснуваат останатите земји членки на Европската унија. Изборите почнаа во четвртокот, ќе траат до недела вечер и право на глас имаат 418 милиони луѓе низ Европската унија. Ова се едни од најголемите демократски избори во светот