И до 120 нови пациенти со мултиплекс склероза годишно, 50 ја чекаат високоефикасната терапија

Секоја година се дијагностицираат нови 80-120 пациенти.  Имено, повеќе од 50 пациенти се на листата на чекање за примање на високоефикасна терапија. Овие лица се млади,...

Сексуалните работници бараат итно носење закон за регулација на сексуалната работа и декриминализација на истата

17-ти декември е Меѓународен ден за СТОП на насилството врз сексуалните работници. По тој повод, ние, сексуалните работници, здружени во СТАР – Прв Колектив на сексуални...

Филипче од Прилеп: Не смееме да чекаме судбината да ни е иднина мораме храбро да продолжиме со ентузијазам

„Најголемиот и најсилниот камен темелник на нашата прва парламентарна држава е поставен од жртвите што ги даде слободарскиот Прилеп. Возвишено е чувството, денеска, на 11 октомври,...

Парада на гордоста во Атина

На парадата на гордоста маршираа граѓани од различна возраст низ улиците на Атина. Парадата заврши пред грчкиот Парламент. Под слоганот „Ова е тоа што нѐ обединува“,...

Марш на „Црвените чадори“: Сексуалните работници парадираа низ центарот на Скопје

И по 12 години, стигмата, дискриминацијата и насилството врз сексуалните работници сè уште постои, а како што порачаа учесниците на маршот, институциите и стручната јавност продолжуваат да бидат глуви и слепи за нивните барања

(ВИДЕО)Настан за македонска историја: Прва Парада на гордоста во Скопје

Низ улиците на главниот град се одржува првата Парада на гордоста, марш што во светски рамки е замислен како мирен протест за правата на припадниците на ЛГБТ заедницата. Групата се движи кон Градски парк како крајна дестинација. Од 13 часот до 13.30 часот се планирани обраќања на активисти и на претставници на невладини организации и институции, а од 14 часот до 16.30 часот и богата музичка програма