МФ: Северна Македонија дел од историскиот договор за корпоративна даночна реформа, се очекуваат повеќе приходи

Земјите во развој ќе добијат нови даночни права што ќе им овозможат да остварат повеќе даночни приходи од најголемите и најпрофитабилните компании, вклучувајќи ги и високо...

Програмата за економски реформи ќе содржи мерки за зелена економија и намалување на сивата економија

Во Програмата за економски реформи 2022-2024 ќе бидат вградени мерки насочени кон зелената и дигитална транзиција, подобрувањето на деловното опкружување и намалувањето на неформалната економија. Предложените...

МФ ја заокружи Првата годишна конферeнција-пораките ќе бидат прeточени при креирање на политиките и приоритетите

Првата годишна конференција на Министерството за финансии денеска попладне се заокружи со осврт на изнесените идеи, согледувања, пораки во шесте панели одржани вчера и денеска во...

Панел: Прво да се анализираат научените лекции, па да се испланираат инвестиции

Северна Македонија е една убава слика, нашите финансиски резултати тука се многу добри. Гледаме политичка стабилност, регионална интергација, подобрена инфраструктура, владеење на правото. Тоа се работи...

Втор ден од меѓународниот финансиски форум во Скопје, во фокусот зелената економија и човечкиот капитал

Вториот ден од Првата годишна конференција, што ја организира Министерството за финансии, е посветен на јавните и приватните инвестиции, на зелената економија и човечкиот капитал. За...

(ВО ЖИВО) Започна меѓународната конференција „Економско заздравување и раст по Ковид” во организација на МФ

Во Скопје денеска и утре ќе дебатираат претставници на меѓународните  финансиски институции, на бизнис-секторот, како и на извршната и на локалната власт од земјава и од...

ЕБОР ќе ја поддржи Владата во реализација на приоритетните проекти

Реализацијата на тековните проекти и динамиката на нивното изведување, како и инвестиции во нови проекти од областа на патната и железничката инфраструктура, енергетиката, екологијата, беа тема...

Јавните финансии и буџетските документи оценети како транспарентни од Стејт департментот

Министерот за финансии Фатмир Бесими преку својот фејсбук соопшти дека американскиот Стејт департмент ги оценил како транспарентни јавните финансии и буџетските документи. „Министерството за финансии објавува...

Ангеловска: Домашната платежна картичка ќе го амортизира економскиот пад

Финансиската инјекција од 28 милиони евра преку домашната платежна картичка за стимулација на приватната потрошувачка кон домашните производи ќе го амортизира економскиот пад. Во третиот квартал,...

МФ: Во мај и јуни само дневни извлекувања за 500 денари, ќе нема месечни за 100.000 денари

„МојДДВ“ и „МојДДВ #МојаНаграда“ во духот на солидарноста се приклучуваат кон борбата против ковид-19. Граѓаните ќе можат и да донираат средства од својот поврат на ДДВ преку апликацијата „МојДДВ“