На овој бесплатен број 0800-54321 пријавувајте изборни нерегуларности-упатуваат од канцеларијата на Народниот правобранител

Во канцеларијата на Народниoт правобранител во недела  (17 октомври ) на денот на одржувањето на првиот круг од Локалните избори во периодот од 7:00 до 19:00...

Извештај на Омбудсманот: Над 20 отсто од лицата во КПД се зависници од дрога

Повеќе од 20 проценти од затворениците во казнено-поправните установи во државата се зависници од дрога. Според извештајот на Народниот правобранител – Национален превентивен механизам, 476 затвореници...

Омбудсман: Прекинот на издавање на лични документи е повреда на правата на граѓаните

Народниот правобранител изразува загриженост во однос на повторниот прекин на издавање на лични документи (лични карти, патни исправи, возачки дозволи и друго) од Министерството за внатрешни...

Без евиденција дека се родени „армија“ од речиси 700 лица, а најголемиот број, 397, се деца до 18 години

659 е вкупниот број на неевидентирани лица коишто се внесени во евиденција согласно Законот за неевидентирани лица во матичната книга на родени, според податоците добиени од...

Народен правобранител: Да се пријави секоја форма на притисок за време на кампањата

 Народниот правобранител во пресрет на претседателските избори и предвремените избори за градоначалници на оштините Охрид, Дебар и Ново Село, ги потсетува граѓаните, за важноста на избирачкото...