Признанија за 11 просветни работници за придонес и особени залагања во воспитно образовната работа

Единаесет просветни работници се добитници на признанија за континуиран придонес и особени залагања во воспитно-образовната работа што ги додели Сојузот на просветни работници на Северна Македонија...

СЗО: Наставниот кадар во училиштата да има приоритет за вакцинација

Наставниците и вработените во училиштата треба да добијат приоритет за вакцини против ковид-19, бидејќи училиштата мора да останат отворени за учениците, соопштија Светската здравствена организација (СЗО)...

Професорите и МОН под „притисок“ на неизвесноста со пандемијата и почетокот на учебната година

Кое од трите сценарија ќе се применува, велат дека ќе зависи од епидемиолошката состојба за што одлука ќе донесе Комисијата за заштита од заразни болести Синдикатот...

Статистика за период од 10 години: Повеќе наставници, помалку ученици и училишта

Во публикацијата „Северна Македонија во бројки, 2020“, што неодамна ја објави Државниот завод за статистика, во податоците за образованието во земјава е наведено дека во учебната година 2008/09 имало 94.387 средношколци, пет години подоцна (2013/2014) бројот паднал на 86.936, а намалувањето продолжило и во наредните пет години, па бројот на запишани средношколци во учебната 2018/19 изнесувал 72.123

МОН: Стигнаа првите идеи од наставниците и професорите за реформи

Пракса на “отворени врати” и вклучување на сите засегнатите страни ќе биде принцип на работа на Министерството за образование и наука, затоа што само преку ваков инклузивен процес може да се обезбедат добри законски решенија и заштита на јавниот интерес, соопштија од МОН