Арифи за Вашингтон не, но за Брисел била дел од комбинаториките за амбасадор во ЕУ, потврди Османи

„Никогаш немало барање, пратено агреман ниту имало предлог за поранешната градоначалничка на Тетово Теута Арифи да биде амбасадор на Македонија во Анкара и Вашингтон. Имало размислување...

Османи: Албанија има право да го дигне гласот за Македонија да биде раздвоена од заедничкиот пакет за почнување преговори

„Албанија има право да го дигне гласот за можноста по јуни Македонија да биде раздвоена од заедничкиот пакет на двете земји за отпочнување на преговорите со...

Агреманот за амбасадор во Софија пратен во бугарското МНР-Османи не го соопшти името, медиумите објавија дека тоа е Агнеса Руси

За амбасадор во Софија ќе биде испратен еден од најискусните дипломати во Министерството за надворешни работи. Владата го прифати предлогот на МНР за амбасадор во Бугарија...

Османи: Никој не преговара за идентитетот и јазикот тоа е право на самоопределување на секој човек-во преговорите се водиме целосно од државните позиции

Идентитетот, јазикот и другите идентитетски атрибути се прашања кои произлегуваат од правото на самоопределување на секој човек и никој не преговара за нив – дециден е...

Министрите за надворешни работи на Република Бугарија,  Генчовска и на Република Северна Македонија, Османи разговараа за актуелната состојба на политичкиот дијалог

Министрите за надворешни работи, Теодора Генчовска и Бујар Османи, се сретнаа денес во Софија, непосредно пред почетокот на Втората заедничка седница меѓу владите на Република Бугарија...