Анализа: Ќе расте бројот на пензионери – за пензии над една милијарда евра

Според „Стратегиски план 2020-2022“, се наведува во анализата на „Порталб“, само за исплата на пензии на ПИОМ му се потребни 946 милиони евра. Оваа сума во наредната година ќе се достигне ниво од 980 милиони евра, а во 2022 година ќе надмине една милијарда евра. Прогнозите на ПИОМ покажуваат дека бројот на пензионери во земјава ќе се зголеми за нови 10.153 корисници на пензија до 2022 година

Заев: Минималната плата до 2024 година – 20.000 денари, просечната – 34.000

Лидерот на владеачката партија со предизборно ветување од Штип и за јавни инвестиции во износ од 2,2 милијарди евра и директни приватни инвестиции од 1,2 милијарди евра во новиот мандат на СДСМ. Тоа, како што нагласи, ќе придонесе за намалување на невработеноста на ниво од три отсто на годишно ниво и пад на вкупната стапка на невработеност под двоцифрена граница

Мајските пензии од среда, исплатата етапно

Пензионерите кои користат платежна картичка поврзана со сметката на која се префрлува пензијата, со парите ќе може да располагаат уште истиот ден со подигнување на средствата на банкомат или за плаќање во трговската мрежа