Институт ОХРИД: Подмладоци на партиите ќе потпишат декларација за фер, слободни и демократски избори

Во организација на Институтот ОХРИД, денеска ќе се одржи традиционалното потпишување на Декларација за фер, слободни и демократски избори меѓу претседателите на подмладоците на политичките партии....

УНИЦЕФ со предизборен апел до партиите: Вклучете ги младите – недозволиво е 85 отсто од нив да не се прашуваат за ништо

Од УНИЦЕФ апелираат за поголема вклученост на младите, бидејќи, според нив, недозволиво е што дури „85 отсто од младите никогаш не биле консултирани од властите“ УНИЦЕФ...

Партиски трки за градоначалници: Во фотелја на СДСМ ќе седнат и без книшка, ВМРО анкетира

Во политичките партии почна изборот на кандидати за градоначалници и советници коишто ќе се тркаат на локалните избори во октомври годинава. Во Социјалдемократскиот сојуз јавниот повик...

Извештај на ХК за јули: Раст на говор на омраза на социјалните мрежи во контекст на изборите

Месец јули го одбележа повторното зголемување на говорот на омраза на социјалните медиуми во контекст на одржување на предвремените парламентарни избори и големиот број случаи со...

„Окупација“ на рекламните паноа и билборди од политичките партии

Според Упатството за распределба на рекламни паноа и билборди, 40 проценти од локациите се достапни за партиите на власт, исто толку се наменети и за партиите во опозиција, а по 10 проценти од локациите се достапни за парламентарните партии кои немаат пратеничка група и за вонпарламентарните партии

Финансирање на политички партии: Државни пари, кеш и легални тајни

Во моментов се очекува новиот Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер, а тогаш ќе знаеме дали партиите конечно ќе прифатат комплетна транспаретност или јавност ќе дозволат само за парите од буџетот кои си ги доделија годинава

Иванов „удри“ по медиумите, побара правда за обвинетите од 27.април

Во својот говор пред државните политички и религиски претставници, претседателот Ѓорѓе Иванов од собраниската говорница потенцираше дека изминатава година била проследена со политичка криза која станувала...

(ВИДЕО) Антикорупциска комисија во десетгодишен сон

Постои потфрлање во надзорните и контролните надлежности. ДКСК досега не подготвила посебен извештај за можните злоупотреби на буџетските средства и средствата од јавните фондови за изборна кампања или воопшто за финансирање изборна и друга политичка активност