Најмладата пратеничка во новото Собрание има 23 години, највозрасните по 72 години

Артина Ќазими од коалицијата меѓу Алијанса на Албанците и Алтернатива е студентка која потекнува од гостиварски Добри Дол, додека Илија Николовски од коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ и Стојан Миланов од коалицијата „За обнова на Македонија“ на чело со ВМРО-ДПМНЕ ќе бидат највозрасните пратеници во десеттиот собраниски состав

Избори 2020: Кои пратеници ќе учествуваат во работата на новиот парламентарен состав?

Коалицијата „Можеме“ предводена од Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, како што засега стојат работите, ќе има 46 народни претставници, коалицијата „Обнова на Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ ќе има 44, Демократската Унија за Интеграција (ДУИ) - 15, коалицијата „Сега можеме“ на Алијансата на Албанците и Алтернатива - 12, „Левица“ - 2 и Демократската партија на Албанците (ДПА) - 1

ГРЕКО бара реформи и конкретни резултати во Северна Македонија

На крајот на 2019 година, 15 земји беа посочени дека целосно не го почитувале четвртиот циклус на ГРЕКО, меѓу кои и Северна Македонија, заедно со Ерменија, Австрија, Чешка, Данска, Франција, Германија, Унгарија, Ирска, Луксембург, Монако, Полска, Португалија, Романија и Турција

Пратеници од имотни семејства, но и пратеници со „празни“ трансакциски сметки

По сликата кај дел од пратениците во албанскиот политички блок, „порталб“ овојпат за имотната состојба во Анкетните листови кај дел од пратените во македонскиот политички блок во деветтиот парламентарен состав

Имотна состојба на дел од пратениците во албанскиот блок на почеток на мандатот

Сегaшните Анкетни листови, според анализата на portalb.mk содржат податоци за последната пријавена состојба за имотот на пратениците, дел од нив во Државната изборна комисија (ДИК) фигурираат и со повеќе Анкетни листови, во зависност од функциите што ги имале пред пратеничкиот мандат, а законската регулатива предвидува и ги задолжува пратениците најдоцна 30 дена по завршување на нивниот мандат да пополнат нови Анкетни листови, пишува Порталб.мк. Направената анализа ја опфаќа моментната имотна состојба што ја пријавиле пратениците и по објавување на новите Анкетни листови, ќе се дознае дали кај некои од нив има и каква е промената на имотната состојба

Министерство без веб адреса, пратеници и општини без профили на социјални мрежи

Ова го покажува анализата на Институтот за добро управување и евро-атлантски перспективи (ИДУЕП) и споредено со истражувањата во 2017 година и лани, речиси секаде се бележи пад или стагнирање во активното користење на социјалните медиуми од страна на јавните функционери и државните институции во ера на дигитализација. Претседателот е присутен на Фејсбук, на Твитер и на Инстаграм

Пратениците на потег: Се чека одговор за автентичното толкување на член 11-а

Во Законодавно-правната комисија мнозинство немаат ниту владејачките партии, ниту опозицијата, но тоа не значи дека автентичното толкување на СДСМ нема да добие поддршка. Освен од СДСМ, пратениците од најголемите партии ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ се уште директно не кажале во јавноста како ќе гласаат. „Интергративците“ официјално не се изјаснуваат со свој став, но дел од медиумите повикувајќи се на партиски извори објавија дека тие пред да изградат свое мислење ќе консултираат правни експерти. Помалите парламентарни партии како ЛДП, Алијанса за Албанците и Движењето Беса посочуваат дека не поддржуваат амнестија.