Преполовени водостоите на повеќето реки, Преспанско Езеро седум сантиметри под апсолутниот минимум

Драстичен пад на водостоите бележат повеќето реки во земјава. Според денешните хидролошки мерења, над просекот за август се само Бабуна кај Богомила и Струмица кај Сушево....

Авторите на Културниот центар во Преспа: Направивме проект кој нема да и штети на природата

Центарот е и иницијатива на локалната невладина организација „Преспа ГРАД“ која ги обединува сите граѓански потенцијали со идеи и желба за развој на проекти од значење за развој на регионот преспа во трите држави кои ги делат водите на Преспанското Езеро