Два препарата против Ковид: Американски „Ремдесивир“ контра руски „Авифавир“

Рускиот лек „Авифавир“, кој се заснова врз јапонско средство против грип, веќе е доставен во 15 земји. Резерви има и Германија. Колку е ефективна оваа супстанција? Сега фактички постојат само два антивирусни препарата кои се доставени во ограничен број на земји - американскиот „Ремдесивир“ и рускиот „Авифавир“

САД го откупиле речиси сето производство на ефикасниот корона лек „Ремдесивир“ до септември

Американската администрација го откупила, речиси, сето производство на лекот „Ремдесивир“ во светот во наредните три месеци, откако се покажа како ефикасен во лекувањето на Ковид-19. Експертите се...

Клиничко испитување во САД: Побрзо закрепнување од ковид-19 со лекот Ремдесивир

Пациенти со ковид-19 кои го користеле лекот Ремдесивир закрепнале побрзо отколку оние на плацебо, покажуваат резултатите од големо клиничко испитување што го спроведе американскиот национален Институт...

Клиничко испитување во САД: Охрабрувачки резултати со Ремдесивир против ковид-19

Сите оние кои учествувале на клиничко испитување на лекот, биле со сериозни респираторни симптоми и треска, но биле пратени на домашна нега по помалку од една недела од третманот, изјави доктор Кетлин Мјулен, специјалист за заразни болести на Универзитетот во Чикаго, која го водеше процесот