Унапредувањето на родовата еднаквост е заеднички приоритет на Северна Македонија и Шведска

Родовата еднаквост во фокус на разговорите помеѓу министерката за труд и социјална политика Тренчевска и шведската амбасадорка во Северна Македонија, Форсгрен Бенгтсон. Министерката за труд и...

(Видео) Заев: Отворено делуваме за поголема родова рамноправност-жените денеска сè повеќе раководат со високи позиции

Премиерот Заев, преку видео обраќање го отвори вториот панел на тема „Заложбите на мажите за родова еднаквост“ во рамки на конференцијата „Жените во меѓународната политика“ во...

Антоновска: Четири министерки е показатал за потребата од родова квота во извршната власт

Даниела Антоновска, експертка по родова рамноправност, магистер по родови студии со 18-годишно работно искуство во оваа областа во домашни и меѓународни невладини организации, во интервју за МИА говори за застапеноста на жените во политичките процеси

Во јавната администрација има родов дисбаланс во многу сектори

Најизразена е ситуацијата во Уставниот суд каде што 90 проценти од вработените се жени. Ваков сооднос, но во корист на мажите има во секторот животна средина и  во транспорт каде што речиси 90 проценти од вработените се мажи

Платформа за родова еднаквост: Претседателот е без основни познавања

Изјавата на Претседателот Ѓорге Иванов дека ратификацијата на Истанбулската конвенција со себе носи и одредени ризици, покажува основно непознавање на меѓународната и националната рамка за заштита од...