Пресуда на Судот на правдата на ЕУ: Привремено вратен имунитетот на каталонските сепаратисти

Европскиот суд на правдата времено ја суспендира одлуката на Европскиот парламент за одземање на имунитетот на каталонските сепаратисти кои се пратеници во тоа тело. Благодарение на...

Двајца лидери на каталонското сепаратистичко движење во штрајк со глад

Според адвокатот на Хорди Санчез и Хорди Турул, тие одбиваат храна бидејќи шпанските судови не ги одобрија нивните бројни жалби. Од друга страна, пак, шпанската Влада уверува дека „лидерите на сепаратистите ќе имаат фер судење“

Удар за Мадрид: Каталонските сепаратисти прогласија победа

Каталонските сепаратистички партии освоија тесно мнозинство во регионалниот Парламент на Каталонија, покажуваат прелиминарните резултати врз основа на 99 отсто преброени гласови од вчерашните вонредни избори. Трите...