Поради штрајк во Железници Транспорт: Возовите втор ден во место

Машинскиот персонал бара зголемување од 30 до 40 проценти на надоместот на плата, што според нив, им следува согласно Колективниот договор за дополнителна работа и работење со намален број на извршен персонал. За раководството на претпријатието, штрајкот е незаконски

Не брзај прваче: СОНК не отстапува, утре предупредувачки штрајк за повисоки плати

„Нашиот синдикат утре ќе штрајкува, а настава ќе има од вторник. Нашите членови и сите други кои не се наши членови, а сакаат да се приклучат кон штрајкот, ќе бидат во штрајк. Тоа значи дека ќе одат на работа, ќе бидат во просторија одредена за штрајк, но нема да ги извршуваат воспитно-образовните обврски и нема да ги прифаќаат учениците дојдени на училиште“, рече јаким Неделков, претседател на СОНК

Адеми повика учебната година да почне: Не се штрајкува кога има одлука за поголема плата

Министерот за образование и наука ги повика директорите и наставниците во основните и средните училишта да се подготват за утрешниот прв училишен ден, затоа што, како што рече, едукацијата на учениците не треба да има застој, а особено не треба да се дозволи разочарување на првачињата кои првпат ќе седнат во училишните клупи

Албанскиот фудбал во мирување: Судиите во штрајк – нема да судиме без полиција

Прекинот на шампионатот е последица на напад врз арбитар, па неговите колеги, во знак на солидарност, се решија за бојкот се додека не биде задоволено нивното барање за соодветна заштита на стадионите

Двајца лидери на каталонското сепаратистичко движење во штрајк со глад

Според адвокатот на Хорди Санчез и Хорди Турул, тие одбиваат храна бидејќи шпанските судови не ги одобрија нивните бројни жалби. Од друга страна, пак, шпанската Влада уверува дека „лидерите на сепаратистите ќе имаат фер судење“