Со кауција од 100 илјади фунти, Судот во Лондон го ослободи сопственикот на „Агрокор“, Ивица Тодориќ кој вчера сам и се предаде на полицијата.  Одземен му е пасошот, ќе мора да носи безбедносна алка и да се јавува три пати неделно во полиција. Во Британија побегнал бидејќи во родната Хрватска не се чувствувал безбедно. По него беше издаден европски налог за апсење и распишана црвена меѓународна потерница на Интерпол.

Целосното сослушување за екстрадиција е закажано на 10 април 2018 година. Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ бара образложение за одлуката на Лондон. Претседателката Колинда Грабар Китаровиќ бара транспарентност.

-Јавноста мора да ја знае вистината. Свесна сум дека постојат законски ограничувања во работата на истражната комисија, но потребна ни е флексибилност за да ги менуваме законите кога постои голем јавен интерес. Треба да се изведат пред правдата оние кои го доведоа Агрокор во оваа ситуација. Ова е еден од најголемите сакндали во Хрватска со огромно влијание врз економијата, бизнисите и врз кредиторите, рече Грабар Китаровиќ.

Истрагата против 66-годишниот Тодориќ, неговите синови Иван и Анте, и уште 12 менаџери и ревизори, беше покрената поради незаконско присвојување на 152 милиона евра. Тој ги отфрла обвинувањата и тврди дека е жртва на политички прогон.