Носителот на кандидатската листа во првата изборна единица на Коалицијата за Промени и Правда, Павле Трајанов на прес конференција рече дека тезата за некаква федерализација и кантонизација на Македонија што подолго време во јавноста се шпекулира и експлоатира е „стара приказна, која влече корени од 2001 година, кога раководството на ВМРО – ДПМНЕ, каде беше член и Никола Груевски, порачаа од МАНУ, проект за размена на територии и население, како и карти, за тоа како треба да се направи поделбата на Македонија“.

– Тие што заговараа поделба и разнебитување на државата, обвинуваат дека некој друг сака да го направи тоа.

Губитниците во политиката, кога немаат концепт за излез од кризата што ја генерирале или се фатени на дело во тежок криминал, се повикуваат на патриотизам, грижа за државата, како и тоа дека државата е загрозена од странски сили.

Нашиот став е кристално јасен и чист: Ние сме за Унитарна Македонија и најенергично ги отфрламе идеите за федерализација и кантонизација или било какви други поделби на државата и граѓаните, рече Трајанов.

Тој истакна дека врвен приоритет на Коалицијата за Промени и Правда е стабилноста и економскиот развој.

– Меѓу другото, ќе спроведеме референдум за работното време да почнува во 07:00 часот.

Тоа навидум е ситна работа, но од тоа зависи квалитетот на животот на семејството и посебно грижата за децата. За нас е најважен човекот и семејството, затоа предлагаме вакви решенија. Силата е кај граѓаните и затоа водиме сметка за нив.

Предлагаме и други промени корисни за граѓаните: 100 денари такса за остварување права пред судот, намалување на казни за физички и правни лица за две третини, укинување на радиодифузна такса и др. Коалицијата за Промени и Правда има одличен концепт за економски пресврт, во кој меѓу другото предвидуваме отворање на 30.000 мали фирми во кои ќе се вработуваат од 3-5 млади кадри, како и 2% од Буџетот за вработување и други проекти, повторно за невработените – млади и стручни кадри, , рече Трајанов на прес конференцијата.