Заменик-претседателката на Владата на Република Северна Македонија задолжена за политики за добро владеење Славица Грковска денеска до министерот за правда Никола Тупанчески достави писмена опомена за непочитување на член 12 и член 17 од Кодексот за етичко однесување за членовите на Владата и носители на јавни функции именувани од страна на Владата.
„Како лице задолжено од Владата за следење на спроведување на Кодексот, а врз основа на информациите и податоците што министерот Тупанчески ги достави, заменик-претседателката Грковска констатира дека не е постапено согласно одредбите пропишани во Кодексот, при што меѓудругото, укажува дека согласно член 9 од Кодексот, носителите на извршни функции одговараат неселективно, навремено и аргументирано на прашања и коментари на јавноста за сите аспекти од своето работење и работењето на својата институција“, велат од кабинетот на вицепремиерката.
Истовремено, врз основа на анализите направени изминатиот месец и утврдените слабости во Кодексот, а во соработка со нашите меѓународни партнери се работи на подобрување на решенијата предвидени во Кодексот за етичко однесување за членовите на Владата и носители на јавни функции именувани од страна на Владата, дополнува кабинетот на Грковска.