Тупанчески: Со системите за предмети и законот за управување со движење на предмети ќе се следи каде заглавуваат предметите во судството

„АКМИС системот во судовите и ‘Кејс менаџмент’ системот во јавното обвинителство се двете алатки кои ќе помогнат во детектирањето на лошите состојби и подобрување на ефиканоста...

Никола Тупанчески

Интервју, Никола Тупанчески: Најдобро е новиот Изборен законик да биде донесен шест месеци пред избори

Разговарала: Ана Василевска Реформите во правосудството и пенитенцијарниот систем, измените во Изборниот законик, довербата на граѓаните во судството, предметите на СЈО беа дел од темите во...

Никола Тупанчевски

Тупанчески за НоваТВ: ВМРО-ДПМНЕ не одговори на поканата за учество во изборните измени

За учество во изготвување на Изборниот законик бил испратен допис до политичките партии и заинтересираните страни, невладини организации и здруженија, но ВМРО ДПМНЕ сè уште нема...

Тупанчески: Моделот за избор на шеф на обвинителството за организиран криминал покажа слабости, треба построги правила и критериуми

Министерот за правда Никола Тупанчески смета дека изборот на шеф на обвинителството за организиран криминал и корупција покажал слабости и дека е неопходно да се пристапи...

Тупанчески: Јакнењето на етичките вредности кај судиите е гарант за правдата и владеењето на правото во државата

Министерот за правда Никола Тупанчески присуствуваше  на тркалезната маса  „Превенција и следење на корупцијата во судството“. Во своето обраќање Тупанчески се осврна на состојбите во судството...

За тешки кривични дела ќе следат уште потешки казни, познати контурите на новиот Кривичен законик

Најдоцна до утре на ЕНЕР ќе биде ставена драфт верзијата на новиот Кривичен законик со кој во целост се ревидира казнената политика. Во изготвувањето на законскиот...

Тупанчески за недостигот на судии и обвинители: Решението е во реорганизација и нов кадар од Академијата

„Единственото решение кое што ни преостанува е да се направи внатрешна реорганизација во судството и јавното обвинителство, затоа што во нашата држава има судови и јавни...

Тупанчески  на билатерални средби во Шибеник

Министерот за правда, Никола Тупанчески  оствари повеќе билатерални средби во рамките на Регионалната конференција „Култура на интегритет-зајакнување на антикорупциските мерки“ која се одржува во Шибеник, Хрватска. Тупанчески...

Тупанчески на конференција во Шибеник: Поведението на судијата мора да ја реафирмира вербата на граѓаните во судството

Интегритетот е еден од најефективните механизми за спречување на корупцијата и е од големо значење за вршењето на судиската функција, особено заради тоа што поведението на...