Француски новинар е убиен откако бил гранатиран оклопен автомобил за евакуација во близина на Сиевиеродонецк, изјави регионалниот гувернер на Луганск Серхи Гајдаи во соопштение објавено пред малку.

„Денеска нашето оклопно возило за евакуација требаше да земе 10 луѓе од областа и беше под непријателски оган. Шрапнели од гранати го пробиле оклопот на автомобилот, фатална рана на вратот добил акредитиран француски новинар кој известувал за евакуацијата, а патролен полицаец се спасил бидејќи носел шлем“, се вели во соопштението.

Гајдаи рече дека се водат „тешки битки“ додека руските трупи го напаѓаат градот со целото оружје и воздушна поддршка и влегле во неговите југоисточни и североисточни области.