Словенечкиот европски пратеник и известувач за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл многу отворено зборува за последната посета на европските пратеници во Македонија и средбите со македонските политичари, за ткнр “тиранска платформа”, за причините зошто европските пратеници не се сретнале со претставници на групата “За заедничка Македонија” кои застапуваат една политичка опција, за СЈО и стравувањата на политичарите од оваа обвинителство, за можни санкции и последици за Македонија доколку земјата не се врати на патот на демократијата, зошто е одложено усвојувањето на Резолуцијата на Европскиот парламент за Македонија…