Во Норвешкиот град Конгсберг кој се наоѓа на 70 километри југозападно од Осло, попладнево нешто по 18 часот, се случила вистинска трагедија, кога маж со лак и стрела, затскриен во импровизирано скривалиште, стрелал на сите страни во централното градско подрачје при што убил 5 лица и многу ранил. Бројот на загинатите не е конечен. Се стравуава дека можеби може да е и поголем.

Полицијата не исклучува можност, ова да е терористички напад, но и натаму се истражуваат сите аспекти на случајот за да се потврди ваквиот првичен впечаток. Се работи и на мотивите на напаѓачот, кој е веќе уапсен.

Продавачи од околните трговски дуќани кои биле сведоци на настанот и останале неповредени, изјавуваат дека ништо не навестувало дека вакво нешто ќе се случи во мирното попладне во овој град , кој важи за поприлично тивко место. Полицијата дури и  не носи оружје, но по веста за инцидентот таа наоружана , и со дресирани кучиња и хеликоптери го надгледува местото на крвавиот пир и градчето со околу 27 илјади жители.