На иницијатива на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев се одржува трибина насловена „Патот на (Северна) Македонија до независноста“.

Покрај премиерот на трибината говорат и Стојан Андов, Љубчо Георгиевски, Васил Тупурковски, Љубомир Фрчкоски, Ѓулистана Марковска, Насер Зибери, Џевдет Хајредини, Мухамед Халили, Денко Малески.