САД се против планот за реформи за поголема независност на СЗО

САД, најголемиот донатор на Светската здравствена организација (СЗО), се спротивставуваат на предлозите за организацијата да се направи понезависна. Предлогот документот, претходно изготвен од Работната група на...

Бугарија денеска го слави Денот на независноста-113 години од манифестот за независност од Отоманската империја

Традиционално, секоја година централните прослави по повод Денот на независноста на Бугарија се одржуваат во Велико Трново. Како што јави дописникот на МИА од Софија, настаните...

Кабинетот на претседателот организира низа културни настани по повод 30 години независност

По повод чествувањето на 30 години независна македонска држава, во организација на Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија ќе се одржат низа културни настани преку...

Изменет сообраќаен режим во Скопје поради генерална проба за прославата „30 години независност“

Сообраќајниот режим во централното градско подрачје во Скопје денеска поради генерална проба на централната прослава „30 години независност“, закажана за 8 септември е изменет од 07:30...

Заев: 8 Септември ќе остане запаметен како ден кога се обединивме со верба за подобра иднина во независна држава

Историската одлука што на 8 септември 1991 година, граѓаните на тогашна Република Македонија ја донесоа глaсајќи за независност и за суверенитет беше храбро и одлучно соочување...