Премиерот Зоран Заев нагласи дека 8 Септември, Денот на независноста, е еден од најсветите и најсветлите датуми од историјата на Северна Македонија.

„Во јубилејот 30 години независност е собрана нашата историја, нашите надежи, нашите сеќавања, нашите остварени стремежи.

Почитувани Македонци, Албанци, Турци, Срби, Роми, Власи, Бошњаци… Почитувани Бугари, Хрвати, Црногорци и сите други, нека ни е честит јубилејот – 30 години независност. Нека ни се вековити самостојноста и државата.

Да живее Република Северна Македонија!“, вели Заев во објавата на Фејсбук.