Премиерот Зоран Заев, се сретна со неговиот црногорски колега Душко Марковиќ, во Подгорица каде се одржува Самитот на Јадранска повелба, чиј претседавач е Заев.

„Успехот на новата Влада на Република Македонија за напредок на Македонија е мотивација за регионот. Капацитетите на Владата да ги сработи потребните реформи се видливи. Се надеваме дека и Република Македонија ќе стане членка на НАТО“, рече црногорскиот премиер Марковиќ.

Заев соопшти дека Република Македонија доби Влада посветена на реформите и на евро-атланските интеграции на државата, што треба да придонесат за квалитетен живот на сите граѓани на Македонија.

„Имаме стабилна Влада, којашто ги обединува сите граѓани и етнички заедници во државата. Енергично работиме на потребните промени, вклучувајки ги сите во општеството. Ги развиваме искрено и динамично добрососедските односи. Со ова, веруваме дека ги отвораме европските перспективи и се надеваме дека ќе бидеме следната членка на НАТО“, соопшти премиерот Заев.

Заев оцени дека со вчерапотпишаниот Договор меѓу Македонија и Бугарија за добрососедство, со интензивните контакти на регионално ниво, како денешната со црногорскиот премиер Марковиќ и изразените регионалните иницијативи за соработка, регионот испраќа позитивни пораки на зрелост што ќе бидат забележани и вреднувани во европските и НАТО интерации на државите.

На билатералната средба, премиерите Заев и Марковиќ констатираа дека Република Македонија и Република Црна Гора се пријателски земји, коишто немаат отворени прашања и поради тоа имаат одлична основа за вистинско унапредување на односите. Се разговараше посебно за развој на економската соработка и поврзување на бизнисмените од двете држави.

Билатералната средба на премиерот Заев со премиерот на Црна Гора Марковиќ е вовед во денешниот работен ден во Подгорица на делегацијата од Република Македонија, што продолжува со отворена Воведна сесија на Самитот на земјите од Јадранската повелба.