На територијата на државава минатата година се регистрирани 866 бесправно изградени објекти од кои 160 за домување, покажуваат податоците што ги објави денеска Државниот завод за статистика. Анализата на статистиката според видот на објектот, покажува дека нелегатлно се изградени и 94 доградби, надградби и адаптации, 55 деловни објекти, 64 гаражи, 196 огради, 14 скалила, 27 тераси, 46 летни тераси, 92 натстрешници, 14 времени објекти и 104 помошни објекти.

Најголем број бесправно изградени објекти (852 или 98,4 отсто) се приватна сопственост, додека има и 10 дивоградби во државна сопственост.

Во главниот град се регистрирани 153 дивоградби од различен вид. Најмногу во Чаир, 45, по што следува Ѓорче Петров со 39, Бутел со 37, Кисела Вода 22, Шуто Оризари 10. Во останатите општини низ државата, во Кавадарци се регистрирани 85 дивоградби, во Струмица 73, во Штип 64, во Охрид 59, во Куманово 53, во Струга 46, итн.

Од дивоградбите со намена објекти за домување во Скопје се регистрирани 27 од кои 18 во Бутел, додека во Куманово и во Струга има по 13 такви објекти, девет во Струмица, осум во Охрид, шест во Штип, итн. Скопје е рекордер и по број на нелегални тераси (46) при што 40 од нив се на територијата на Шуто Оризари.

Во декември лани Владата усвои Предлог закон за легализација и тој влезе во собраниска процедура, но не беше изгласан, откако беше распуштено Собранието за планираните предвремени парламентарни избори за 12 април што подоцна беа одложени поради кризата со Ковид-19. Со законот се предвидуваше нов рок за легализација на дивоградби за периодот од март 2011 до октомври минатата година, односно дивоградбите што не беа опфатени со актуелниот закон. Исклучок од можноста за легализација беа дивоизградените згради, надградбите на зградите, проширените тераси, како и дивоградбите во заштитеното подрачје на Охридскиот регион. За легализација требаше да се платат комуналии плус казна од 50 проценти од износот за комуналии.

Со актуелниот Закон за легализација можеа да се легализираат дивоградби изградени до март во 2011 година, а во роковите што се продолжуваа во два наврата беа поднесени 430.000 барања за легализација. Беа легализирани околу 250.000 дивоградби, а околу 100.000 беа во процедура.