Во Германија официјално заврши ерата на телеграми со последен бран од илјадници кратки пораки испратени за Нова година, објави денеска главната поштенска служба во земјата – Дојче пост.

Службата соопшти дека 3.228 телеграми биле испратени на последниот ден од понудата на услугата на новогодишната ноќ.

Ова е многу повеќе од просечниот месечен број – помеѓу 200 и 300 испратени телеграми во последниве години.

Дојче пост соопшти дека била една од последните во светот што сè уште нудела испорака на телеграми, и тоа само во земјата во последните години. Во 2018 година, службата престана да испраќа телеграми во странство.

Телеграмата, чии почетоци датираат од 19 век, долго време се сметаше за застарена и скапа услуга. Во последниве години, испраќањето телеграма со до 160 знаци чинеше најмалку 12,57 евра (13,31 долари) во Германија.

Извор: МИА