Мислам дека на Македонија во овој момент не и се потребни вонредни парламентарни избори. Мислам дека е добро што се зголемува парламентарното мнозинство за уште четири пратеници. Останува еден од БЕСА и четворица од Алтернатива, што сметам дека е пристојно парламентарно мнозинство, рече Петковски.

Заврши тричасовната средба на премиерот Зоран Заев со партиите од  владината коалиција на која тој ги информирал за деталите од договорот за влегување на Алтернатива во Владата.

Тито Петковски, претседател на НСДП по средбата во изјава за медиумите рече дека разговарале за тоа што како коалиција треба да направат за земјава да не се втурне во предвремени парламентарни избори.

Мислам дека на Македонија во овој момент не и се потребни вонредни парламентарни избори. Мислам дека е добро што се зголемува парламентарното мнозинство за уште четири пратеници. Останува еден од БЕСА и четворица од Алтернатива, што сметам дека е пристојно парламентарно мнозинство, рече Петковски.

Петковски: Алтернатива го искористи моментот

Според него, Алтернатива го искористила моментот за да издејствува што е можно повеќе за себе со само четворица пратеници. Вели дека не станува збор за зачувување на државните интереси, туку преферирање на партиските интереси за да се добие политички профит и функции, наместо евроинтеграциите да се на прво место.

Ако гледате низ призма што се нуди со зголемувањето на парламентарното мнозинсво и што бара Алтернатива, проценител ќе каже дека Алтернатива бара многу од СДСМ и коалицијата. Местата што ги бара Алтернатива досега биле покриени од други политички партии. Не станува збор за новоотворени места, туку за места кои ги имале СДСМ, ДУИ, БЕСА и ДПА. Не се измислуваат нови работни места. Тоа ќе го добиете како детално објаснување и од премиерот и од Алтернатива, рече Петковски.

Додаде дека како партија не бараат ништо и оти најважно е да се зголеми парламентарното мнозинство и Владата да има сигурна поддршкка.

Мирослав Јовановиќ од Српска странка изјави дека преговорите ќе траат уште недела дена.

Потоа, кога ќе биде новиот претседател на СДСМ, кој ќе се избере на 12 декември, заедно со премиерот да седнеме и да се договирме за сите детали, мислам дека идната недела околу 14-ти треба да се договориме за сите детали, рече Јовановиќ.