Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски ги повикува сите вработени во јавната администрација да реагираат и да пријават секаков вид на притисок поврзан со локалните избори, а Министерството веднаш ќе ги провери пријавите.

– До сега до Министерството не пристигнала ниту една пријава, но рано е да се кажа дали ќе има пријави, бидејќи помина само еден ден од кампањата, рече Манчевски.

Тој најави сериозен процес на реформи на јавната администрација базиран на нова стратегија со цел да се обезбеди одвојување на владејачката партија од државата. Во првите 100 дена, како што кажа, Министерството имплементирало и прифатило сите забелешки од СИГМА, успеало да го врати дијалогот со ЕУ за реформи во јавната администрација што бил во прекин од 2015 година, вовело флексибилно работно време и двосменско работно време за службите што издаваат документи, лиценци и дозволи.