Вчера, на првиот ден од амандманската расправа во собраниската комисија за буџет, мнозинството го одби амандманот на Сојузот на синдикати на Македонија за линеарно зголемување на платите во јавниот сектор од 2806 денари, поднесен од опозициска група на пратеници.

„Колапс на јавниот сектор не очекува од утре доколку денеска Владата не прифати линеарно зголемување на платите на административците за 2.806 денари и потпишување Колективен договор со кој и тие од наредната година ќе добиваат К-15“, велат од ССМ.

Сојузот на синдикати на Македонија е разочаран дека никој од надлежните ниту ги контактирал, ниту ги свикал на состанок. Велат дека не отстапуваат од своите барања за линеарно покачување на сите плати во јавниот сектор за 2.806 денари, колку што се покачи минималецот, нов колективен договор и враќање на регресот за годишен одмор во висина од 30% до 100% од просечната плата во земјава.

ССМ ги прави последните подготовки за штрајкот што ќе се реализира на работните места. Засега се знае дека секој ден на по два часа вработените ќе излегуваат пред институциите за да и покажат на јавноста дека се во штрајк, но од ССМ информираат дека постојано заседаваат и договараат и други облици на изразување на незадоволството.