Изведувачите, надзорните органи и стручните служби во Министерството за култура и во други министерства ќе понесат одговорност за неквалитетно градење на Македонскиот народен театар (МНТ) и во Археолошкиот музеј, рече денес министерот за култура Роберт Алаѓозовски, објави СДК.

Тој рече и дека Министерството за култура ќе истражува кој и зошто не ги извел квалитетно градежните работи и ќе поднесе тужби за сите ситуации каде што функционирала криминалната мрежа на нестручно градење објекти.

Алаѓозовски рече дека врнежливото време предизвика алармантна состојба во културата, со проблеми со крововите кај постарите објекти, и со опасност од спој на вода и струја и протекување кај новите објекти од „Скопје 2014“ изградени покрај Вардар.

„Имаме ситуации каде дополнително се комплицира затоа што е крај на фискална година, па дури и тендери за итни работи не може да се спроведат. Им дадовме насоки на директорите како најбрзо и најитно да се справат со проблемите, а исто така и побаравме помош и донации од компаниите. Онаму каде сѐ уште постојат банкарски гаранции или каде полисите за осигурување го дозволат тоа, ќе ги активираме со дел да можеме со тие дополнителни гарантирани мерки да собереме средства и да им помогнеме на институциите“, кажа министерот.

Дац вели дека има услови за работа во МНТ, и покрај протекувањето.

Алаѓозовски најави формирање на подкомисија на работната група на „Скопје 2014 “ која ќе се состои од градежни и машински инженери, како и од архитекти, кои треба да утврдат колку се безбедни тие објекти.