Американската агенција за храна и лекови (Ф.Д.А.) си постави за цел да го намали пушењето со намалување на нивото на никотин во цигарите.

Овој потег ќе биде обид  дополнително да се одвикнат Американците од тутунските производи кои предизвикуваат зависност и да се намалат болестите поврзани со пушењето, пишува весникот Њујорк Тајмс.

Администрацијата за храна и лекови планира да побара од тутунските компании да ја намалат количината на никотин во традиционалните цигари за да ги направат помалку зависни и да ја намалат бројката од пушењето што одзема 480.000 животи секоја година.

Предлогот, кој би можел да потрае со години за да стапи во сила, ќе ги стави Соединетите држави во првите редови на глобалните напори против пушењето. Само уште една нација, Нов Зеланд, напредна таков план.

Тутунските компании веќе посочија дека секој план со значително намалување на никотинот би го прекршил законот. А, некои конзервативни пратеници би можеле да ја сметаат таквата политика уште еден пример за пречекорување на  ингеренциите од страна на владата, што е „муниција“ што може да повлијае на среднорочните избори.

Photo: TNYT

Неколку специфики беа објавени во вторникот, но според известувањето објавено на веб-страница на американската влада, предложеното правило ќе биде издадено во мај 2023 година со кое се бара коментар од јавноста за воспоставување на максимално ниво на никотин во цигарите и другите производи. „Бидејќи штетите поврзани со тутунот првенствено произлегуваат од зависноста од производи кои постојано ги изложуваат корисниците на токсини, Ф.Д.А. ќе ја преземе оваа акција за да ја намали зависноста од одредени тутунски производи, со што на зависните корисници ќе им даде поголема способност да се откажат“, се вели во известувањето.

Photo: TNYT

Ф.Д.А. одби да даде дополнителни детали. Но, во изјавата објавена на нејзината веб-страница, д-р Роберт М. Калиф, комесар на агенцијата, рече: „Намалувањето на нивото на никотин на нивоа на минимално зависни или без зависност ќе ја намали веројатноста идните генерации млади луѓе да станат зависни од цигари и да помогнат повеќе моментално зависни пушачи да се откажат“.

Дискутирани се слични планови за намалување на зависноста на Американците од тутунски производи кои ги покриваат белите дробови со катран, ослободуваат 7.000 хемикалии и доведуваат до рак, срцеви заболувања и белодробни заболувања. Никотинот е достапен и во електронски цигари, џвакање, фластери и пастили, но овој предлог нема да влијае на тие производи.

„Ова правило може да има најголемо влијание врз јавното здравје во историјата на јавното здравје“, рече Мич Зелер, неодамна пензионираниот Ф.Д.А. директор на тутунскиот центар. „Тоа е обемот и големината за која зборуваме овде, бидејќи употребата на тутун останува водечка причина за болести и смрт што може да се спречат“.

Околу 1.300 луѓе умираат предвреме секој ден од причини поврзани со пушењето, според Центрите за контрола и превенција на болести.

Некои планови што беа пуштени во вода ќе бараат намалување на количината на никотин во цигарите за 95 проценти. Експертите велат дека тоа би можело да ги фрли пушачите во САД, околу 30 милиони луѓе, во состојба на повлекување од никотин, што вклучува возбуда, тешкотии со фокусирање и раздразливост и да ги испрати другите во потрага по алтернативи како што се електронските цигари. Тие испорачуваат никотин без повеќето хемикалии кои се наоѓаат во запаливите цигари.

Експертите велат дека решителните пушачи би можеле да бараат да купат цигари со висока содржина на никотин на нелегални пазари или преку границите во Мексико и Канада.