Американската организација за храна и лекови денеска  даде целосно одобрување на вакцината Pfizer/BioNTech Covid-19, за луѓе на возраст од  и над 16 години . Ова е прва вакцина против коронавирус одобрена од ФДА и се очекува да ја отвори вратата  и уште за други вакцини.

Вакцината Pfizer/BioNTech е овластена за итна употреба во Соединетите држави од средината на декември за лица на возраст од 16 години и постари. Во мај, овластувањето беше проширено на оние од 12 години и постари.

Од повеќе од 170 милиони луѓе во Соединетите држави целосно вакцинирани против Ковид-19, повеќе од 92 милиони примиле вакцина Pfizer/BioNTech.

Службениците викендов разговараа за тоа како да се подготват за започнување откако ФДУ ќе даде целосно одобрување, со оглед на тоа што ќе биде голема можност  за поттикнување на вакцинација.

Целосното одобрување би можело да придонесе за  повеќе вакцинаирања  и можеби ќе го зголеми убедувањето кај некои луѓе кои сеуште се двоумат околу вакцината.

Американскиот хирург генерал д -р Вивек Мурти изјави во неделата за состојбата на Унијата на Си -Ен -Ен дека одобрувањето може да поттикне повеќе луѓе да се вакцинираат и повеќе мандати.

„За бизнисите и универзитетите кои размислуваа да ги воведат барањата за вакцина со цел да се создадат побезбедни простори за луѓето да работат и учат, мислам дека овој потег од ФДА, кога ќе дојде, всушност ќе им помогне да продолжат со овие видови планови “, рече Мурти за Брајана Кејлар од Си -Ен -Ен.

Мурти, исто така, истакна дека „мал број луѓе“ чекале целосно одобрување пред да се опуштат и верува дека „ова може да ги натера да се вакцинираат“.