Apple ја загуби позицијата како највредна компанија во светот поради широката распродажба на технолошките акции. Производителот на нафта и гас од Саудиска Арабија Aramco се врати на првото место  по речиси две години – позиција што ја загуби поради производителот на ајфон.

Инвеститорите ги продаваат своите акции во технолошките фирми и мигрираат кон  помалку ризични вложувања. Биткоинот, другите големи криптовалути и дигиталните средства, исто така, продолжија нагло да паѓаат.

Акциите на Apple вчера во Њујорк паднаа за повеќе од 5 отсто за да го завршат трговскиот ден со вкупна берзанска вредност од 2,37 трилиони долари. Тоа значи дека Apple ја загуби позицијата како највредна компанија во светот од производителот на нафта и гас Aramco, чија вредност беше проценета на 2,42 трилиони долари. Ова е првпат Aramco да го држи првото место по 2020 година. Акциите на производителите на енергија се зголемија оваа година бидејќи цената на суровата нафта и природниот гас се зголемија. Во меѓувреме, акциите на Apple паднаа за речиси 20 отсто од почетокот на годината по распродажбата на технолошките акции.

Официјалните податоци покажаа дека инфлацијата во САД остана блиску до највисокото ниво во последните 40 години. Зголемувањето на цените е единствената најголема закана за закрепнувањето на глобалната економија како што излегува од пандемијата Ковид-19.

Централните банки ширум светот одговорија на проблемот со зголемување на каматните стапки, што предизвика напуштање на поризични инвестиции поради загриженоста дека повисоките трошоци за задолжување ќе го забават економскиот раст.

Исто така, падна и цената на биткоинот под 27.000 долари. Најголемата и најпозната криптовалута во светот сега изгуби околу 60 отсто од својата вредност откако достигна рекордно високо ниво во ноември минатата година. Етер, дигиталната монета поврзана со блокчејн мрежата ethereum, исто така нагло падна и сега изгуби околу една третина од својата вредност во последната недела.