Британскиот премиер Борис Џонсон и американскиот претседател Џо Бајден на состанокот во Белата куќа се согласија дека пристапот на двете земји кон Русија и Кина ќе продолжи да се базира на заедничките интереси на Лондон и Вашингтон, соопшти Даунинг стрит.

– Премиерот и претседателот разговараа и за голем број меѓународни прашања, вклучувајќи ги Кина и Русија. Тие се согласија дека Велика Британија и САД ќе продолжат да им пристапуваат на овие прашања врз основа на нашите заеднички вредности. Земјите, исто така, разговараа за дејствијата на сојузниците во Авганистан и заклучија дека најдобриот начин да се почитува споменот на загинатите во Авганистан ќе биде да се искористат сите дипломатски можности за да се спречи хуманитарна криза во земјата и „да се зачува напредокот постигнат во Авганистан, се вели во официјалното соопштение.

Бајден и Џонсон изјавија дека меѓународното признавање на талибанците мора да биде координирано и условено со почитување на човековите права во Авганистан. Двајцата ја повторија улогата на Договорот за одбрана и безбедност АУКУС меѓу Австралија, САД и Велика Британија во промовирањето на мирот и стабилноста во светот, и рекоа дека таквото партнерство е израз на заедничките вредности на двете земји и глобалната интереси