Претседателот Џо Бајден прогласи национална вонредна состојба поради опасност од недостиг на електрична енергија.

Прогласувањето на вонредна состојба уследи по одлуката на Бајден да ги користи законите на војната за да го поттикне домашното производство на соларни панели и други извори за производство на таканаречената зелена енергија.

Тој ја објасни употребата на овој закон со потребата да се намали употребата на нафта и гас и да се намали зависноста на САД од испораките од „непријателските“ земји.