Амбасадорот на САД Џес Бејли, денеска на предавање посветено на борбата против корупцијата кое се одржа на Факултетот за безбедност – Скопје рече дека слушнал дека членовите на Државната изборна комисија си изгласале дополнителна плата за работата која ја завршиле за локалните избори ви октомври. Претседателот на Комисијата, Александар Чичаковски во изјава за НОВА ТВ најави дека со заеднички став ќе излезат сите членови на Комисијата.

„Слушнав дека членови на ДИК си изгласале дополнителна плата за четири дополнителни месеци за нивната работа на октомвриските избори кои штотуку завршија. Тие претходно дополнително добиле плата и за пет месеци по изборите од 2016 година. Гласањето во Комисијата било едногласно, сите партии, сите етникуми, а персоналот во Комисијата добил помали бонуси. Јас сум јавен службеник, поддржувам наградување на јавни службеници кои работат повеќе од предвиденото, но имам прашање во врска со ова. ДИК е независно тело. Можеби овој потег бил дури и легален, но гласањето се случило зад затворени врати, рече Бејли.

Амбасадорот прашува што ваквата пракса кажува за лидерските приоритети.

„Зошто јас го кажувам ова, што кажува ова за вредностите на самата организација. Каде беа свиркачите, истражувачките новинари или парламентарните тела за надзор, што би сториле сите вие во оваа ситуација“, рече амбасадорот Бејли.

Бејли одржа предавање од областа на борбата против корупцијата, а потоа одговараше на прашања од студентите во рамки на Дипломатскиот форум на Факултетот за безбедност-Скопје.