Мерките на Министерството за економија даваат резултат, туризмот полека се враќа во нормала. Последните податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека бројот на туристи во периодот јануари-јули 2021 година бележи раст од 56,6%, објави министерот за економија Крешник Бектеши на својот Фејсбук профил.

Во исто време бројот на ноќевања е зголемен за 46,6%. Во првите седум месеци годинава се регистрирани вкупно 317.713 туристи кои оствариле 1.034.645 ноќевања.

„Бројот на Домашни туристи е зголемен како резултат на Кампањата  ДОМА СИ ЕДОМА и Ваучерите за туризам, додека кај странските туристи БЕЗБЕДНОСНИОТ  ПЕЧАТ (safe travel stamp) ги даде очекуваните резултати“ напиша министерот Бектеши на својот Фејсбук.

Оваа година Министерството за економија како една од мерките за поддршка на туризмот додели над 3.500 ваучери за домашен туризам во вредност од 12.000 денари за работници со ниски приходи кои што можат да се користат во домашните туристички капацитети најдоцна до 30 ноември годинава.