Поддршка од власта за да се обезбеди ликвидноста на енергетските компании. 

Енергетската криза и инфлацијата, мерките што се преземаат од страна на Владата и постоењето можности за поддршка во реализација на овие мерки од страна на ЕК биле теми на денешната средба на министерот за финансии Фатмир Бесими со комесарот за економија Паоло Џентилони, која се реализираше во рамки на работната посета на министерот Бесими на Брисел.

„Како и за време на пандемијата, кога создадовме и имплементиравме пакети мерки за поддршка на здравството, економијата и ранливите категории, а кои овозможија падот на БДП да биде помал за 4,2 отсто во 2020 година, проактивни сме и во однос на енергетската криза“, рече министерот за финансии на средбата.

Тој ги напомена мерките што ги презема Владата за справување со енергетската криза и средствата што се обезбедени како поддршка од буџетот за енергетските компании за да се обезбеди ликвидносна поддршка на компаниите, а со тоа индиректно да се влијае да нема голем раст на цената на електричната енергија за регулираниот пазар. Во овој контекст беше напомената и мерката за намалување на ДДВ за електричната енергија на пет проценти.

„Нашите среднорочни приоритети ќе бидат насочени кон справување со последиците од здравствената и енергетската криза, преку зголемување на инвестициите преку директна поддршка на инвестициските активности на компаниите, промоција и олеснување на инвестициската клима, отворање нови работни места преку активни мерки за вработување, како и поддршка и развој на микро, мали и средни претпријатија. Тоа значи дека ваквата поддршка ќе се реализира со формирање фондови за развој, фондови за поддршка на иновациите, гарантни фондови, фондови за ризичен капитал и слични инструменти за поддршка на извозно ориентирани компании, мали и средни претпријатија, како и социјални претпријатија“, посочи министерот.

Како што наведува Министерството за финансии, фискалната политика 2022-2026 година е посветена на понатамошно зајакнување на управувањето со јавните финансии и фискалната одржливост, што треба да придонесе за одржување на макроекономската стабилност, постепена фискална консолидација, забрзување на економскиот раст, како и зајакнување на потенцијалот за раст на домашната економија.

Според Министерството, со економското закрепнување во 2021 година, се очекува интензивирање на економскиот раст во наредните години со просечни годишни стапки од пет отсто.

Министерот Бесими во рамки на работната посета ќе оствари средба со комесарот за соседство и преговори за проширување Оливер Вархеји, вршителот на должност генерален директор на Директоратот за соседство и преговори за проширување Мачиеј Поповски и комесарот за буџет и администрација Јоханес Хан.

Извор: МИА